Food allergies in children – aspects of epidemiology and diet management

Authors

  • Marcelina Walczak Division of Biology of Civilization-Related Diseases, Poznan University of Medical Sciences, Poland
  • Teresa Grzelak Division of Biology of Civilization-Related Diseases, Poznan University of Medical Sciences, Poland
  • Marta Kramkowska Division of Biology of Civilization-Related Diseases, Poznan University of Medical Sciences, Poland
  • Krystyna Czyżewska Division of Biology of Civilization-Related Diseases, Poznan University of Medical Sciences, Poland

DOI:

https://doi.org/10.20883/medical.e76

Keywords:

food allergy, elimination diet, nutrition, childrenIntroduction

Abstract

For many years there has been a steady increase in the prevalence of allergic diseases, especially in developed countries. Scientists expect that in the year 2020, atopic diseases will be present in 50% of the population worldwide. Determining the actual scale of the food allergy problem is extremely difficult due to differences in genetic and environmental factors, as well as inconsistent methodology for population and epidemiological research. Treatment of food hypersensitivity is primarily done by excluding a particular food from the diet, while introducing nutritionally equivalent alternatives. An elimination diet should be determined independently for each individual, taking into account the cause, nature, severity and symptoms of the disease. Placing food restrictions on children can interfere with their normal development. The prevailing opinion is that only a properly formulated and followed elimination diet does not endanger the health of the patient. Numerous dietary errors committed, knowingly or unknowingly, by parents can lead to malnutrition and its consequences in their children, such as rickets, anemia, and immune disorders. Therefore, in the long-term treatment of food allergies it is recommended that the caregivers fully cooperate with a doctor, nutritionist and psychotherapist. Due to the ever-increasing incidence of allergic diseases, researchers are looking for effective methods of prevention. Recent scientific reports suggest protective effects from such substances like probiotics, polyunsaturated n-3 fatty acids, vitamin D, antioxidants as well as, certain vegetables and fruits.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Kaczmarski M, Wasilewska J, Jarocka-Cyrta E, Cudowska B, Żur E, Matuszewska E, et al. Polish statement on food allergy in children and adolescents. Post Dermatol Alergol. 2011;28(5):331–367.

Czerwionka-Szaflarska M, Adamska I. Alergia na białka mleka krowiego u dzieci. Lekarz. 2012;4:20–26.

Rybak A. Wytyczne postępowania w alergii na białko mleka krowiego według World Allergy Organisation. Stand Med Pediatr. 2010;7(5/6):739–747.

Nowak-Węgrzyn A. Alergia pokarmowa – epidemia XXI-ego wieku? Alergia. 2011;3:9–13.

Kaczmarski M, Jarocka-Cyrta E. Nadwrażliwość pokarmowa i czynnościowe zaburzenia motorycznego przewodu pokarmowego. Stand Med Pediatr. 2009;6:905–906.

Boyce JA, Assaad A, Burks AW, Jones SM, Sampson HA, Wood RA, et al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: summary of the NAID-sponsored expert panel report. Nutr Res. 2011; 31:61–75.

Kaczmarski M, Korotkiewicz-Kaczmarska E, Bobrus-Chociej A. Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. Przegl Pediatr. 2008;38:215–217.

Majkowska-Wojciechowska B, Wardzyńska A, Łuczyńska M, Kowalski M, Makowska J, Kowalski M. Nadwrażliwość na pokarmy w populacji dzieci szkolnych w Łodzi – wyniki badań ankietowych w projekcie „EuroPrevall”. Alerg Astma Immunol. 2009;14:35–44.

Pałgan K, Bartuzi Z. Czynniki genetyczne i środowiskowe w rozwoju alergii na pokarmy. Postępy Hig Med Dośw. 2012;66:385–391.

Adamska I, Kupczyk K, Czerwionka-Szaflarska M. Profilaktyka alergii pokarmowej – hydrolizaty, probiotyki i prebiotyki. Pediatr Współcz. 2009;11:47–52.

Boznański A, Łątkowska A. Alergie pokarmowe. In: Boznański A (ed.). Choroby alergiczne wieku rozwojowego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Kraków 2003, 217–239.

Horvath A, Dziechciarz P. Alergia na pokarm – kto pyta nie błądzi. Podstawowe kroki diagnostyczno-terapeutyczne. Stand Med. 2011;8:559–566.

Kaczmarek J, Kuna P. Czy możemy modyfikować przebieg alergii pokarmowej immunoterapią? Terapia. 2011;19(4): 132–140.

Kaczmarski M, Maciorkowska E, Semeniuk J, Daniluk U, Gocoł M. Dieta eliminacyjna w alergii pokarmowej. Przegl Alergol. 2004;1:30–34.

Kaczmarski M. Nadwrażliwość pokarmowa u dzieci i młodzieży. Stand Med. 2009;6:379–398.

Zawadzka-Krajewska A. Rola diety eliminacyjnej w alergii pokarmowej. Terapia. 2008;16:30–34.

Wróblewska B. Wielka ósemka alergenów pokarmowych. Alergia. 2002/2003;4:18–23.

Zielińska I, Czerwionka-Szaflarska M. Leczenie dietetyczne w chorobach alergicznych. Pediatr Współcz. 2010; 12:126–129.

Zielińska-Duda H. Zespół złego wchłaniania jako manifestacja alergii pokarmowej u dzieci. Pediatr Współcz. 2009;11:55–58.

Czerwionka-Szaflarska M, Zawadzka-Gralec A. Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie. Pol Merkuriusz Lek. 2007;23:443–448.

Zielińska I, Czerwionka-Szaflaraska M. Niedożywienie u dzieci jako następstwo alergii pokarmowej. Klin Pediatr. 2010;2:237–240.

Kaczmarski M, Korotkiewicz-Kaczmarska E, Chrzanowska U. Znaczenie edukacji w procesie leczenia choroby przewlekłej ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietetycznego alergii pokarmowej u dzieci i młodzieży. Przegl Pediatr. 2010;40:9–15.

Buczek S, Kamer B, Pasowska R. et al. Ocena żywienia niemowląt i małych dzieci z alergią pokarmową. Pediatr Współcz. 2006;8:175–179.

Adamska I, Świątek K, Czerwionka-Szaflarska M, Zawadzka-Gralec A. Wpływ eliminacyjnej diety bezmlecznej na stan odżywienia dzieci do ukończenia drugiego roku życia. Pediatr Współcz. 2007;9:29–36.

Mowszet K, Piasecka A, Reich M, Iwańczak F. Przyczyny niedożywienia dzieci do lat pięciu w materiale własnym. Adv Clin Exp Med. 2005;14:315–322.

Gębala A, Czaja-Bulsa G, Korlatowicz-Bilar A, Woźniak-Prajwowska A, Ogrodowska M, Kacperska M. Ocena stanu odżywienia u dzieci hospitalizowanych z różnych przyczyn pediatrycznych. Pediatr Współcz 2008;10:133–136.

Kostrzewska M, Funkowicz M, Wąsowska-Królikowska K. Ocena przyczyn niedoboru masy ciała u małych dzieci. Pediatr Współcz. 2005;7:211–213.

Bała G, Czerwionka-Szflarska M, Swincow G, Rytarowska A. Analiza przyczyn niedożywienia u dzieci do lat 2. Pediatr Współcz. 2004;6:23–26.

Adamska I, Świątek K, Czerwionka-Szaflarska M. Spożycie wapnia u dzieci z nadwrażliwością na białka mleka krowiego leczonych dietą eliminacyjną. Pediatr Współcz. 2006;8:7–11.

Christie L, Hine RJ, Parker JG, Burks W. Food allergies in children affect nutrient intake and growth. J Am Diet Assoc. 2002;10:1648–1651.

Kurpińska P, Weker H, Rowicka G, Strucińska M. Ocena postępowania żywieniowego u dzieci z alergią pokarmową na białka mleka krowiego. Post Żyw Klin. 2010;5: 12–16.

Jakubik N, Topczewska-Cabanek A, Banaszkiewicz A, Szajewska H. Interpretacja etykietek na produktach spożywczych przez rodziców dzieci na diecie bezglutenowej lub z alergią na białka mleka krowiego. Pediatr Współcz. 2004;6:173–177.

Prescott S, Nowak-Węgrzyn A. Strategies to prevent or reduce allergic disease. Ann Nutr Metab. 2011;59(Supl. 1):28–42.

Ribeiro CC, Leite Speridiao PD, Morais MB. Knowledge and practice of physicians and nutritionists regarding the prevention of food allergy. Clin Nutr. 2012;5:1–6.

Leo S, Dean J, Chan ESWhat are the beliefs of pediatricians and dietitians regarding complementary food introduction to prevent allergy? Allergy Asthma Clin Immunol. 2012;21:8–15.

Conti L. Najczęstsze alergie pokarmowe. In: Conti L (ed.). Alergie i nietolerancje pokarmowe. Bellona, Warszawa 2007, 51–74.

Downloads

Published

2014-09-30

Issue

Section

Review Papers

How to Cite

1.
Walczak M, Grzelak T, Kramkowska M, Czyżewska K. Food allergies in children – aspects of epidemiology and diet management. JMS [Internet]. 2014 Sep. 30 [cited 2024 Nov. 24];83(3):255-9. Available from: https://jms.ump.edu.pl/index.php/JMS/article/view/76