The level of knowledge on dietary supplements among patients of pharmacies in the Greater Poland region
DOI:
https://doi.org/10.20883/jms.2016.174Keywords:
pharmacy patients, dietary supplements, assessment of the level of knowledgeAbstract
Introduction. An appropriately balanced and varied diet should cover the body’s demand for energy and all necessary nutrients. In case of health disorders caused by malnutrition, a change of eating patterns or introduction of temporary dietary supplements containing deficient nutrients should be considered.Aim. Assessment of the level of knowledge among patients of pharmacies in Poznań/Greater Poland on nutritional supplements and factors which influence or decide about their use in everyday life.
Material and Methods. A study concerning the use of dietary supplements was conducted on the basis of an original survey in a group of 401 persons, both men and women. The survey consists of 17 single choice questions and one multiple choice question. In order to assess preferences within the scope of use of a chosen group of supplements, a five-grade hedonic scale was used.
Results. The study showed that most patients considered their knowledge to be at least at a good level. Those results were not confirmed by an objective assessment of their knowledge. The most preferred supplements were products including Omega-3 and Omega-6 acids, vitamin D, probiotics and prebiotics, calcium and vitamin and mineral complexes. The preferences among women and men in relation to the choice of specific groups of dietary supplements were similar.
Conclusion. The study showed a varied level of knowledge on dietary supplements – especially on the legal aspects of their introduction on the market. The general level of knowledge on supplements was higher in the group of women.
Downloads
References
Jarosz M, Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. PZWL, Warszawa 2012; p. 39–153.
Montagnese C, Santarpia L, Buonifacio M, Nardelli A, Caldara AR, Silvestri E et al. European food-based dietary guidelines: a comparison and update. Nutrition. 2015 Jul-Aug;31(7–8):908–15.
World Health Organization (WHO), Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases, Report of the joint WHO/FAO expert consultation, WHO Technical Report Series, No. 916, Geneva 2003; p. 30-59.
Lichtenstein AH, Appel LJ, Brands M, Carnethon M. Daniels S, Franch HA, et al. Diet and lifestyle recommendations revision. 2006: a scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation. 2006 Jul 4;114(1):82–96.
Popkin BM, Global nutrition dynamics: the world is shifting rapidly toward a diet linked with noncommunicable diseases. Am J Clin Nutr. 2006 Aug;84(2):289–98.
Kłosiewicz-Latoszek L, Stoś K, Respondek W. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Jarosz M, Bułhak-Jachymczuk B (eds.). Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008; p. 403–412.
Woroń J. Leki a suplementy diety – co lekarz wiedzieć powinien. Terapia. 2015;3(1):87–89.
Ustawa z dnia 25 sierpnia. 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.), http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150000594, data wejścia: 13.04.2016.
Ustawa z dnia 6 września. 2001 r. Prawo farmaceutyczne (Dz. U. 01.126.1381 z późn. zm.) http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011261381, data wejścia: 14.04.2016.
Stoś K, Głowala A. Suplementy diety – ocena i kwalifikacja. Żyw Człow Metab. 2011;38(4):284–94.
Bojarowicz H, Dźwigulska P. Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki – porównanie wymagań prawnych. Hygeia Public Health. 2012;47(4):427–32.
Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada. 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. poz. 2032), http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000203201.pdf, data wejścia: 15.04.2016.
Timbo BB, Ross MP, McCarthy PV, Lin CT. Dietary supplements in a national survey: prevalence of use and reports of adverse events. J Am Diet Assoc. 2006;106:1966-74.
Wybieralska K. Determinanty stosowania witaminowo-mineralnych suplementów diety oraz napojów funkcjonalnych przez wybrane grupy konsumentów. Probl Hig Epidemiol. 2014;95(1):70–74.
Spiołek K, Kościołek A, Kania J, Hartman M, Pawłowska-Góral K. Czynniki decydujące o zakupie suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez studentów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Roczn PZH. 2011;62(1):37–40.
Krejpcio Z, Skwarek K, Hyżyk KA, Dyba S. Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranej grupie osób aktywnych sportowo. Probl Hig Epidemiol. 2011;92(4):935–38.
Wierzejska R, Jarosz M, Siuba M, Rambuszek M. Assessing patients’ attitudes towards dietary supplements. Rocz Państw Zakł Hig. 2014;65(4):317–23.
Tyrakowska B, Świrska M, Ankiel-Homa M. Dietary supplements in customer purchasing decision. Żyw Człow Metabol. 2009;1:78–84.
Qato DM, Alexander GC, Conti RM, Johnson M, Schumm P, Lindau ST. Use of prescription and over-the-counter medications and dietary supplements among older adults in the United States. JAMA. 2008 Dec 24;300(24):2867–78.
Khoury El G, Ramadan W, Zeeni N. Herbal Products and Dietary Supplements: A Cross-Sectional Survey of Use, Attitudes, and Knowledge Among the Lebanese Population. J Community Health. 2016;41:566–73.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Juliusz Przysławskki, Mateusz Stępczak, Monika Reszelska, Agnieszka Wichura-Demska
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
How to Cite
Accepted 2016-12-13
Published 2016-12-29